Author Topic: Bayat ekmekten yapýlan 30 çeþit yemek  (Read 4322 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kaybedenler

  • Basrol
  • ***
  • Posts: 175
  • Karma: +0/-0
    • Email
Bayat ekmekten yapýlan 30 çeþit yemek
« on: September 15, 2009, 08:01:41 pm »
1. Ekmek kavurmasýBayat ekmek lokmalar halinde doðranýr. Tencerede kýzartýlmýþ yað ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardaðý soðuk su, üzerine serpilir. Ýyice
karýþtýrýldýktan sonra tencerenin kapaðý kapatýlýp 5 dakika piþirilir.

2. Papara
Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuþbaþý doðranýr. Halka halka doðranmýþ soðan, tereyaðý veya zeytinyaðýnda kavrulur. Ardýndan
tuz ve su eklenip kaynatýlýr. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ýlýmaya býrakýldýktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.


3. Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleþtirilir. Kýyýlmýþ soðan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döþenir. Sonra üzerine haþlanmýþ kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kýyýlý maydanoz
veya sumak serpebilir.


4. Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarýndan bir tirit çeþidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleþtirilir. Bir tencerede su kaynatýlýp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardýndan
sarýmsaklý yoðurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yað ile kavrulan salça ve kýrmýzý pul biber karýþýmý gezdirilir.


5. Ekmek oðmasýBayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuðu ile birlikte- ufalanýr; bir kapta eritilen tereyaðýna dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kýrýlýp
ekmek ufaklarý ile alt üst edilir. Ardýndan 1 bardak süt dökülüp yeniden karýþtýrýlýr. Çok hafif ateþte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateþten alýnýr; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilýnýnca
yenilir.


6. Yalancý paça
Küçük küpler þeklinde doðranan soðan, tencerede, 1 yemek kaþýðý tereyaðý ile kavrularak pembeleþtirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüþ
2 diþ sarýmsak, 1 limonun suyu, tuz, kýrmýzý toz biber ve et suyu katýlýr. Bayat ekmek küp þeklinde doðranarak tereyaðýnda kavrulur. Kýtýrlaþýnca,
çorba kâsesine doldurulan çorbanýn üzerine dökülür.


7. KalacuþBayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kýyýlmýþ soðan, tavada kýzdýrýlmýþ margarin ile pembeleþinceye kadar kavrulur.
Çalkanarak ayran kývamýna getirilen yoðurt ve su, yað ve soðanýn bulunduðu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatýldýktan sonra, oluþan karýþým derin kapta bulunan
doðranmýþ bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabýn kapaðý kapatýlýr.Bir süre ateþin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.


8. Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp þeklinde kesilip tereyaðýnda kýzartýlýr. 8 yumurta, 2.5 su bardaðý süt, tuz ve muskat karýþtýrýlýp, iyice çýrpýlýr.
Hazýrlanan karýþýmdan 4 ayrý omlet piþirilir. Üzerine küp þeklinde doðranmýþ kýzarmýþ ekmek ve küp þeklinde doðranmýþ domatesler koyulup ikiye katlanýr.


9. Ekmek karýþtýrmasýBayat ekmek lokmalar halinde doðranýr. 3 yemek kaþýðý margarin bir tencerede eritilir. Erimiþ tereyaðýna kaþýk ucu
ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kýrýlýr; karýþtýrýlarak piþirilir. Ardýndan karabiber serpilir. Doðranmýþ ekmekler ve maydanoz da eklenip kýsýk
ateþte biraz karýþtýrýlýr. Tencerenin kapaðý kapatýlýp 6-7 dakika ekmekler yumuþatýlýr.Ekmek karýþtýrmasý, cacýk veya salata ile yenilebilir.


10. Yumurtalý ekmek aþýBayat ekmek dilimleri küp þeklinde doðranýp fýrýnda kýtýrlaþtýrýlýr. Piyaz doðranmýþ soðan, bir tavada yarým çay bardaðý sývý yað ile
pembeleþtirilir. 1 çorba kaþýðý salça ve 1 çay bardaðý su eklenip birkaç dakika kaynatýlýr. Doðranmýþ ekmekler, soðanlar ile karýþtýrýlýp tavanýn kenarlarýna çekilir.
Tavanýn ortasýna 2 yumurta kýrýlýr. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.Tavanýn kapaðý kapatýlarak, yumurtalarýn piþmesi beklenir.4 diþ sarýmsak dövülüp yoðurda katýlýr. Sarýmsaklý yoðurt servis tabaðýna
alýnýr. Üzerine, tavadaki piþmiþ olan yumurtalý ekmek aþý, bozulmadan çýkarýlýr.1 çorba kaþýðý erimiþ margarinde yeterli miktarda kýrmýzý pul biber hafifçe
yakýlýr. Biberli yað, yemeðin üzerine gezdirilir.


11. Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeðin kabuklarý kesilip atýlýr. Dilimler çukur bir tabaða koyulup üzerine soðuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çýkarýlýr; suyu
süzülerek ufalanýr.Ufalanmýþ ekmekler, 3 yemek kaþýðý dövülmüþ ceviz içi ve 2 diþ dövülmüþ sarýmsak, 2’þer yemek kaþýðý zeytinyaðý, yoðurt, limon suyu ve
1’er çay kaþýðý domates ve biber salçasý iyice karýþtýrýlýr.Elde edilen karýþým servis tabaðýna koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarým ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz terine badem veya fýndýk da kullanýlabilir.


12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ýslatýlýr; el ile sýkýlarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alýnýr. 100 gr. kýyma, 1 baþ soðan rendesi, kimyon, köfte baharý, tuz ile
yoðrulup köfte þeklinde parçalara ayrýlýr.Köfteler kýzgýn yaðda kýzartýlýp emici bir kâðýt üzerine çýkarýlýr. Çay yanýnda yenilebilir.


13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanýr. Ýçine yarým kalýp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doðranýr; 2
yumurta kýrýlýr; 1 adet orta boy soðan rendelenir; tuz, köfte baharý ve pul biber katýlýr. Bu karýþým yoðrularak köfte þeklinde parçalara ayrýlýr.
Köfteler önce una, sonra çýrpýlmýþ yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanýp kýzgýn yaðda kýzartýlýr. Üzerlerine kürdan batýrýlarak servise çýkarýlýr.


14. Bayat ekmek pizzasýBayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yaðlanmýþ ve un serpiþtirilmiþ fýrýn tepsisine yayýlýr.
4 yumurta çýrpýlýr; içine 2 su bardaðý süt, 1 paket kabartma tozu, yarým çay bardaðý sývý yað katýlýr. Karýþým tekrar çýrpýlýp ekmeklerin üzerine
dökülür. Bayat ekmek pizzasý bu durumda buzdolabýnda bir gün bekletilebileceði gibi hemen de piþirilebilir.Fýrýna verilmeden önce, üzerine dilimlenmiþ sucuk, salam veya sosis
yerleþtirilir. Domates, biber dilimleri de yerleþtirilebilir. Bunlarýn üzerine de kaþar rendesi serpiþtirilir.


15. Dilim pizzasýBayat ekmek dilimlerine tereyaðý sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karýþtýrýlýp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür. Bu karýþýma küçük doðranmýþ domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleþinceye kadar fýrýnda kýzartýlýr.


16. Ketçaplý dilim pizzasý
Bayat ekmek dilimleri, yaðlanmýþ tepsiye dizilir. 1 çorba kaþýðý salça, 1 çorba kaþýðý ketçap, 2 yumurta, 1 tatlý kaþýðý kekik
ve 1 çay bardaðý sývý yað çýrpýlýr. En son ezilmiþ beyaz peynir katýlýr. Karýþým, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
Dilimler, orta ýsýlý fýrýnda, pembeleþene kadar kýzartýlýp, sýcak sýcak servise çýkarýlýr.


17. Dilim kayganasý
2-3 yumurta çýrpýlýp 1 kahve fincaný süt veya su ile karýþtýrýlýr. Bayat ekmek dilimleri arkalý önlü bu karýþýma bulanýp kýzgýn sývý yaðda kýzartýlýr.


18. Sarýmsaklý ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fýrýnda kýtýrlaþtýrýlýr. 2-3 diþ sarýmsak dövülüp tereyaðýnda 1-2 çevrilir. Bolca toz kýrmýzý biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincaný su eklenip hemen ateþten alýnýr. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.


19. Bayat ekmek kanepesi
Bir kabýn içinde 1 çorba kaþýðý salça, yarým çay bardaðý sývý yað, 1 tatlý kaþýðý kekik, yarým çay bardaðý süt, 200 gr. ezilmiþ beyaz peynir, 2 yumurta iyice karýþtýrýlýr.
Bu karýþým, kanepe þeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler, fýrýn tepsisine dizilir; hafif pembeleþinceye kadar kýzartýlýr.Kýzartýlmýþ dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleþtirilir.Kanepeler, kürdanlý olarak servis tabaðýna alýp, soðutmadan, kývýrcýk marul yapraklarý eþliðinde servise çýkarýlýr.


20. Tutmaç
3 su bardaðý toz þeker, ayný miktarda su ve yarým limon suyu karýþtýrýlýp kaynatýlýr. Elde edilen þurup soðumaya býrakýlýr.Bayat ekmek küp küp doðranýr.Zeytinyaðý, tavada yakýlmadan kýzdýrýlýr. Doðranmýþ ekmekler, çýrpýlmýþ yumurtaya bulanarak, kýzgýn yaðda peyderpey kýzartýlýr. Kýzaran ekmekler þuruba atýlýr.Bir yandan kýzartma iþlemi sürdürülürken, öte yandan þurubu çeken ekmekler servis tabaðýna çýkartýlýr. Kýzartma iþlemi bitince, servis tabaðýna çýkarýlmýþ ekmekler üzerine tarçýn, susam, badem, ceviz, fýndýk, gül suyu serpilir. Hafifçe karýþtýrýlýr. Ýstenirse kalan þurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir.


Tatlýlar

21. Bayat ekmek tatlýsýBayat ekmekler ince ince dilimlenip fýrýnda kýtýrlaþtýrýlýr. 1 ekmek için 2 su bardaðý toz þeker ile 2 su bardaðý su kaynatýlýr. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen þerbet, soðutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.Not: Reçeli sulandýrýp kýtýrlaþtýrýlan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlý yapýlabilir. Bunu krem þanti ile süslemek de mümkündür.


22. Sütlü bayat ekmek tatlýsý
1.5 bayat ekmeðin içi derin bir kaba ufalanýr. Üzerine 1.5 su bardaðý süt gezdirip karýþtýrýlýr.Yarým saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sýkýlýp süt süzülür.
Buna eritilmiþ 3 çorba kaþýðý margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaþýðý toz þeker eklenip karýþtýrýlýr.Yüksek kenarlý bir tepsi yaðlanýr. Hazýrlanan karýþým tepsiye 1.5 cm.
kalýnlýðýnda olacak þekilde dökülür. 180 derecede ýsýtýlmýþ fýrýnda 40 dakika piþirilir. Þiþip kabaracak olursa, býçak ile birkaç yerinden delinir.Tatlý fýrýnda piþerken, bir tencerede 1 su bardaðý toz þeker, ayný miktarda su ve 1 tatlý kaþýðý limon suyu kaynatýlýr. Fýrýndan çýkarýlan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.Tatlý soðuyunca baklava þeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri
kýyýlmýþ ceviz ile süslenerek servise çýkarýlýr.

23. Ekmek helvasýBir tencerede 3 su bardaðý dolduracak kadar ufalanmýþ ekmek içi, yarým su bardaðý erimiþ margarin veya tereyaðýnda sürekli karýþtýrýlarak, hafif bir
esmerlik alana kadar kavrulur.Ayrý bir tencerede 1 su bardaðý toz þeker ve 1.5 su bardaðý süt kaynatýlýp ýlýtýlýr. Vanilya eklenir.
Ilýk süt þerbeti, ekmekli malzemeye katýlýr. Tencere kapaðý kapalý olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva, servis tabaðýna alýnýp çekilmiþ antep fýstýðý ile süslenir.

24. Viþneli ekmek tatlýsýBayat ekmekten 2 cm. kalýnlýðýnda dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce kesilerek çýkarýlýr. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrýlýr; fýrýn tepsisine dizilir. Orta ýsýda hafif pembeleþinceye kadar
kýzartýlýr.1 kg. toz þeker, 5 su bardaðý su, bir tencerede kaynatýlýp þurup yapýlýr. Çekirdekleri çýkarýlmýþ 1 kg. viþne, þuruba katýlýr; 1-2 taþým kaynatýlýr. Viþne taneleri bir tabaða alýnýr. Ateþten alýnan viþne þurubu, soðumadan, kýzartýlmýþ ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi aðýr ateþte tutularak, içindeki þurup, koyulaþana kadar kaynatýlýr. Ara sýra tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapýþmamasý ve þurubu iyice içmesi saðlanýr. Þurup koyulaþýnca, tepsi ateþten alýnýp soðutulur.Ekmek dilimleri tabaklara yerleþtirilir. Üzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de viþne taneleri yerleþtirilir.

25. Üzümlü ekmek tatlýsý1 büyük salkým siyah üzüm ayýklanýp yýkanýr; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çýkartýlýr.Yarým bayat ekmek, küp þeklinde doðranarak üzümler ile karýþtýrýlýr.Hazýrlanan karýþým, yaðlanmýþ kalýba dökülür.1 kahve fincaný elenmiþ un bir kâseye konulur. Üzerine yarým su bardaðý toz þeker, 1 çimdik tuz, çýrpýlmýþ 3 adet yumurta ve 1.5 su bardaðý süt eklenir. Bu karýþým da tahta bir kaþýk ile karýþtýrýlýp kalýba dökülür.Kalýba dökülmüþ tüm karýþým, 180 derecede ýsýtýlmýþ fýrýnda 40 dakika piþirilir. Fýrýndan çýkarýlýp ýlýmaya býrakýlýr. Üzerine pudra þekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çýkarýlýr.


26. Ýncir ve ballý ekmek turtasý

1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandýktan sonra 2.5 su bardaðý süt ile ýslatýlýr. 20 dakika kadar bekletilerek yumuþatýlýr.8 adet kuru Ýncir suda bekletilerek yumuþatýlýr. Yumuþadýktan sonra suyu
süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.2 kaþýk tereyaðý tavada eritilir.4 yumurta çýrpýlarak, eritilmiþ 2 kaþýk tereyaðý, 3 çorba kaþýðý bal ve sütlü ekmek ile mikserde karýþtýrýlýr.
Daha sonra incir dilimleri bu karýþýma eklenir.18x20 cm. ebadýnda bir fýrýn kabýna yaðlý kaðýt döþenir. Kaðýdýn üzeri 1 tereyaðý ile yaðlanýr. Elde edilen karýþým kaba dökülür; 180 derecede
ýsýtýlmýþ fýrýnda 1 saat piþirilir. Krem þanti veya kaymak eþliðinde servise çýkarýlýr.


27. Ekmekli puding
Bir kapta 3 su bardaðý süt, 3 yumurta, ¾ su bardaðý bal, yarým limonun suyu, 4 çorba kaþýðý keçiboynuzu tozu, 1 tatlý kaþýðý tarçýn ve 1 çay kaþýðý tuz karýþtýrýlýr. Ýçine, 4 su bardaðý dolduracak kadar, iyice ufalanmýþ bayat ekmek, 1.5 su bardaðý rendelenmiþ elma, yarým su bardaðý dövülmüþ ceviz içi eklenip karýþtýrýlýr. Tüm karýþým, yaðlanmýþ bir kalýba koyulup 175 derecede
ýsýtýlmýþ fýrýnda 35 dakika kadar piþirilir. Bu ölçü, 6 kiþiye yeter. Not: Ekmekli puding sýcak veya soðuk yenilebilir. Sade olarak veya krem þanti, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çýkarýlabilir.


28. Ekmekli krep
4 dilim bayat ekmek ufalanýr; üzerine 1.5 su bardaðý süt dökülerek ýslatýlýr. 4 yumurta, 2.5 çay bardaðý un ve 4 çorba kaþýðý bal, ufalanmýþ
sütlü ekmeðe eklenip iyice karýþtýrýlýr.Fýndýk büyüklüðünde tereyaðý tavada kýzdýrýlýr. Hazýrlanan karýþýmdan bir miktar tavaya dökülür. Tava sallanarak hamurun yayýlmasý saðlanýr.
Krepin her iki tarafý da piþirilir.Hamur bitinceye kadar ayný iþlem tekrarlanýr.Not: Kreplerin üzerine fýstýk ezmesi de sürülebilir. Ekmekli krep, komposto ile birlikte iyi gider.


29. Bademli ekmek dilimleri
1 kutu krema ve 2 yumurta çýrpýlýp karýþtýrýlýr.Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karýþýmýna batýrýlarak ýslatýlýr. Islatýlmýþ ekmeklerin iki tarafý da, kýzdýrýlmýþ tereyaðýnda kýzartýlýr.
Kýzarmýþ ekmeklerin üzerine bal sürülür. Servis tabaðýna dizilen ballý ekmeklerin üzerine kýyýlmýþ badem serpilir.

30. Çikolatalý ve ekmekli kek
3 su bardaðý dolduracak kadar, ufalanmýþ ekmek içi, 2 su bardaðý ýlýk sütte yumuþamasý için biraz bekletilir.Yarým su bardaðý badem iri iri doðranýr.Yarým su bardaðý kuru üzüm de, yumuþamasý için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince ince kýyýlýr.Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincaný toz þeker, 3 çorba kaþýðý kakao, 2 adet çýrpýlmýþ yumurta, doðranmýþ badem, kýyýlmýþ çikolata ve
sýkýlýp suyu süzülmüþ kuru üzüm eklenerek iyice karýþtýrýlýr.20x15 cm. ebadýnda bir fýrýn kalýbýna yaðlý kaðýt döþenir; üzeri erimiþ tereyaðý ile yaðlanýr. Hazýrlanan karýþým kalýba konularak 180 derece
ýsýtýlmýþ fýrýna verilir. 50 dakika piþirildikten sonra kek fýrýndan çýkarýlýr. Üzerine pudra þekeri serpilir. Ilýyýnca, kareler halinde kesilerek servise çýkarýlýr