Author Topic: Gilniþ(Çeçen Yemeði)  (Read 3374 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kaybedenler

  • Basrol
  • ***
  • Posts: 175
  • Karma: +0/-0
    • Email
Gilniþ(Çeçen Yemeði)
« on: September 15, 2009, 07:20:01 pm »
Malzemeler:
- 1 tane tavuk veya, 1 kilo kemikli kýrmýzý et,
- 1 kilo un
- 2 yumurta
- 1 yemek kaþýðý tuz,
- 4 yemek kaþýðý sývý yað,
- su, yarým kilo yoðurt, 1 baþ sarmýsak, tuz.

HAZIRLANIÞI:
Tavuðu veya eti tuz ve bol su ile haþlayýn.
Haþlanan eti süzüp çýkarýn bir kenara koyun.
Sonra hamuru için unun ortasýný havuz þeklinde açýn tuzu,yumurtayý ve yaðý katýn su ile orta sertlikte bir hamur yoðurun.
Hamuru yarým saat dinlendirin, hamuru ikiye bölün beze yapýn bir parçasýný alýn oklava yardýmý ile biraz yasdýlaþdýrýn ve iki santim kalýnlýðýnda býçakla kesin ve oklava þeklinde elinizle uzun þeritler halinde yuvarlayýn.
Yuvarlaklar baþ parmaðýnýzýn kalýnlýðýnda olmalý veya biraz daha ince olabilir. Sonra uzun uzun bir yere yapýþdýrmadan dizin.
Hepsini böyle yapýn bu iþlem bittikden sonra þeritleri üçer santim boyunda unlayarak hepsini kesin.
Kestiðiniz hamurlarý parmak uçlarýnýzý hamurun ortasýna bastýrarak kendinize doðru çekin mutlaka bu hamurlarý çekdiginiz zaman içleri boþalmalýdýr.(Resimdeki þekil) Hepsini böyle yapýn biryere dizin.
Etin suyunu büyük bir tencereye süzün, içine normal suda koyun tuz atýn ve kaynatýn kaynadýkdan sonra yaptýðýnýz gýlnýþlarý suya atýn, piþene kadar kontrol ederek piþirin piþen gýlnýþlarý delikli kepçe yardýmý ile susuz bir þekilde tepsiye çýkarýn.
Yanýnda sarmýsaklý yoðurtla isterseniz salçalý sosla veya beyrim dedigimiz ezilmiþ sarmýsak biraz su birazda kýzarmýþ margarinle yapabilirsiniz.
Beyrimi bununla sýcak olarak servis yapýn isterseniz yanýnda gýlnýþý piþirdiginiz suyundan da Çorba kaselerinde yogurt ve sosla karýþtýrarak servis edebilirsiniz.
Haþladýgýnýz etleri servise hazýrlayýp gýlnýþýn yanýnda yada ekstra bir tabakta ikram ediniz.


ORJÝNALÝ
Tepsinin ortasýna sarýmsaklý sosu bir kase ile konulur. Kenarlara haþlanmýþ parça etler dizilir.Çünkü bu yemek öyle ayrý ayrý tabaklarda yenilmez.Bütün aile ayný tepsiden yer,her yemeðin bir usulu vardýr ya, bunun püf noktasý da burda.....


Bu gýlnýþýn hazmýný kolaylaþtýrmak için en iyi usul:
Hamurun kaynatýldýðý et suyu, sýcak olarak kase veya bardaklara konulur, isteðe göre içine baharat ve limon konularak içecek olarak sunulur. Yemeðin üstüne çok iyi gider bu et suyu.


AFIYET OLSUN!

Alýntý